EN TR

GELECEK VE ÇEVRE

 

(ENVIRONMENTAL PRODUCT DECLERATION)

EPD belgesi , bir başka adıyla çevresel ürün beyanı belgesi ürünlerin yaşam döngüleri boyunca ortaya çıkan çevresel etkilerin, şeffaf ve karşılaştırılabilir bir biçimde iletişimini sağlayan, bağımsız doğrulanmış ve tescil edilmiş belgedir.

 

Çevresel Ürün Beyanı Belgesi Nasıl Hazırlanır?
Çevresel Ürün Beyanı, EPD®, ürünlerin yaşam döngüleri boyunca ortaya çıkan çevresel etkilerin, şeffaf ve karşılaştırılabilir bir biçimde iletişimini sağlayan, bağımsız doğrulanmış ve tescil edilmiş belgedir.
“Tip 3 Çevresel Beyanlar “ olarak bilinen EPD belgeleri ISO 14025 standart takip edilerek ve Uluslararası EPD Sistemi veya IBU Sitemi gibi platformların yayınlamış oldukları yönetmelikler uyarınca hazırlanırlar.

 

(Epd)Çevresel Ürün Beyanı Belgesi Neden Önemlidir?
• EDP belgeleri tam olarak 2013 yılından bu yana talep edilmeye başlamıştır. Bu belgeler Avrupa Yapı ürünleri Yönetmeliği tarafından istenir. Çevresel Ürün Beyanı Belgelerinin EN 15804 uyumlu olması gerekir.
• Üretim esnasında yapılan işlemlerin sürdürülebilir olduğunu gösteren işaret “CE” olarak geçer. Bu işarete bazı ürünlerin üzerinde rastlamış olmanız olasıdır. İşareti gördüğünüz ürünler üretimde kaynakların sürdürülebilir olduğunu ispat etmiş olur.
• Bina olarak bir kullanım varsa, kullanım alanları ön plana çıkar. Binalarda EPD belgeleri nice göstergeleri belirler. Bu tür göstergeler arasında su tüketimi, enerji, karbon ayak izi gibi detaylar bulunur.
• Yapı ürünleri konusunda hizmet veren yerler bu belgeler sayesinde çevreye olan hassasiyetlerini göstermiş olur.
• EPD konusunda ülkemizde en puan almak için alınması gereken belgeler arasında LEED, DGNB ve BREEM yer alır. Bunlar yeşil bina sertifikalandırma sistemleridir.
• Eko tasarım konusu, bu manada yaklaşım temelinin oluşmasına neden olur.
• EPD belgelendirmesi için LCA çalışmaları yapılır. Bu çalışmalar sayesinde kurumlar, tedarik süreci ya da üretimdeki çevresel kaynaklı faktörleri inceleme şansına sahip olur.

 

Technowood ile Kesilmekten kurtarılan ağaç oranı %98 ‘dir.

 

%98 DAHA AZ AĞAÇ TÜKETİMİ

 

Alaz Group, ağacın ilaç olması gerektiği mottosuyla yola çıkan doğaya saygılı bir kurumdur. Anı kurtarma değil, geleceğe yatırım yapma fikrine sıkı sıkıya bağlanmış bir zihniyetle ortaya çıkan TechnoWOOD ürünü ile soluduğumuz havanın rengini değiştirmeyi hedeflemekteyiz. Peki bunu nasıl yapıyoruz? Ağaç kesmiyoruz, ağaç kurtarıyoruz. Yarım milimetre kalınlığında ağaç kullanıyoruz; dolayısıyla 100 ağaç kesilerek yapılması planlanan bir projede biz 98 ağacı kurtarıyoruz.

 

Örnek olarak dış mekanlarda kullanılan ve ülkemizde kesimi yasak olan Kızıl Sedir Ağacı 100 yıl gibi bir sürede büyrür. Böyle bir ağaç sadece dış mekandaki boyutsal stabilitesi yüksek olduğu için inanılmaz derecede tüketiliyor ve bunu yapan firmalar da kesilen ağaçların yenilerinin dikildiğini söyleyerek insanları avutmaktalar. Biz de şu soruyu soruyoruz “Peki 100 yıl önce bugünkü katliam düşünülerek o denli ağaç dikilmiş olabilir mi?” Cevap: Emin olun HAYIR.

 

Kendini yavaş yavaş hissettirmeye başlayan iklim değişikliklerinin, hava kirliliğinin ve stresin en büyük kaynağının her yıl katledilen binlerce ağaç olabileceğini hiç düşündünüz mü?